Zovko: Moramo nastaviti njegovati kulturu sjećanja i osigurati da se povijest više nikad ne ponovi

Strasbourg, 18. siječnja 2023. godine

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a Željana Zovko organizirala je u Europskom parlamentu u Strasbourgu predstavljanje knjige američkog autora Arija Mittlemana pod nazivom „ Staze pravednika – priče o herojstvu, humanosti i nadi“. Knjiga sadrži 8 priča koje opisuju 9 osoba koje su svojim djelovanjem pomogle u borbi protiv antisemitizma i promicanju Izraela i židovskog naroda, a jedan od njih je i svjetski poznati liječnik i znanstvenik prof. dr. Dragan Primorac.

“Osobito mi je drago što ova knjiga promiče međureligijski dijalog, solidarnost i zaštitu ljudskih prava te potvrđuje dugogodišnje prijateljstvo Hrvatske i Izraela te snažnog transatlantskog partnerstva između EU-a i SAD-a” – naglasila je Zovko, dodavši kako tome doprinosi i vlastitim aktivnostima u svom radu u Europskom parlamentu.

Na konferenciji su osim zastupnice Zovko sudjelovali i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, generalna konzulica SAD-a u Strasbourgu Darragh Paradiso, predsjednica Židovskog foruma u Antwerpenu barunica Regina Suchowolski Sluzny i direktor Europske židovske udruge Georgios Papadakis, a predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola je okupljene pozdravila videoporukom.

Autor knjige Ari Mittleman je zajedno s osobama o kojima je pisao u knjizi –  prof. dr. Draganom Primorcem, američkim vatrogascem Astonom Brightom, gvatemalsko-američkom poduzetnicom Glorijom Garces i njemačkim odvjetnikom Markusom Stoetzlom sudionicima približio inspirativne priče o herojstvu, humanosti i nadi u današnjem svijetu te izrazio zahvalnost što je Europski parlament prepoznao njihov značaj.

„Ove godine obilježavamo 78. obljetnicu završetka Drugog svjetskog rata. Milijuni života izgubljeni su tijekom jednog od najmračnijih poglavlja naše europske povijesti. Naša je dužnost osigurati da se povijest nikad više ne ponovi“ – naglasila je Zovko, zaključivši da je bitno nastaviti njegovati kulturu sjećanja i vlastitim djelovanjem doprinijeti stvaranju društva utemeljenog na miru, slobodi, međusobnom razumijevanju i solidarnosti.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja