Zovko: Novi europski Bauhaus nastavlja doprinositi održivoj budućnosti Europske unije za sve njezine građane

Bruxelles, 20. siječnja 2023. godine

Europska komisija predstavila je ovaj tjedan prvo izvješće o napretku Novog europskog Bauhausa. Izvješće analizira učinak inicijative u prve dvije godine njezinog postojanja. Izvjestiteljica EPP-a za Novi europski Bauhaus u Odboru za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta Željana Zovko pozdravila je izvješće, navodeći kako se radi o važnom dokumentu koji sistematizira sva dosadašnja postignuća NEB-a.

„Zadovoljstvo je vidjeti učinak koji je Novi europski Bauhaus postigao u samo dvije godine s provedbom više od 100 različitih projekata. Uz potporu europskih institucija, država članica, zajednica građana, organizacija i nacionalnih i lokalnih partnera, ova inicijativa je na dobrom putu da nastavi doprinositi održivoj i sigurnoj budućnosti usklađenoj s očuvanjem povijesne i kulturne baštine“ – naglasila je Zovko, dodavši kako su građani ključni u provedbi inicijative te je pozvala sve zainteresirane da se do kraja siječnja prijave na Nagradu za Novi europski Bauhaus, a čije je ovogodišnje izdanje usmjereno na obrazovanje te uključuje i zemlje zapadnog Balkana.

Zovko je također istaknula kako izvješće o napretku spominje i prvi kompas za procjenu NEB-a koji predlaže smjernice za razvitak daljnjih projekata i uvjete prema kojima potencijalni projekti mogu postati dio Novog europskog Bauhausa te je podsjetila da će proračun Novog europskog Bauhausa u 2023. godini biti povećan za 106 milijuna eura. Jednako tako, u sklopu Novog europskog Bauhausa će se razviti i Akademija za NEB te će se nastaviti s dosadašnjim projektima poput laboratorija za NEB.

Podsjetimo, Željana Zovko u Odboru za kulturu i obrazovanje u ime Kluba zastupnika EPP-a prati Novi europski Bauhaus od njegovog početka, doprinijela je osnivanju prijateljske skupine zastupnika EP-a za NEB, a u rujnu prošle godine je Europski parlament usvojio njezino izvješće o navedenoj inicijativi. Zovko je u izvješće uključila element sigurnosti gradnje koji je izuzetno važan za buduću gradnju i zaštitu građana od mogućih prirodnih i ljudski izazvanih katastrofa te je pozvala na jasnije kriterije pri odabiru projekata uz poštivanje zemljopisne ravnoteže, veću suradnju Komisije i država članica, kao i vlastiti proračun kojim će se NEB odgovarajuće provesti u državama članicama i partnerskim državama izvan Europske unije.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja