Zovko s posebnom predstavnicom EU-a za Sahel Del Re i zakladom KAS organizirala konferenciju o Sahelu

Bruxelles, 28. veljače 2023. godine

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu Željana Zovko organizirala je u Europskom parlamentu u Bruxellesu konferenciju o sigurnosnoj situaciji u Sahelu pod nazivom „Demistifikacija sigurnosnog angažmana Rusije u Sahelu: Može li Europa popuniti nastajuću sigurnosnu prazninu?”, s posebnom predstavnicom Europske unije za Sahel Emanuelom Claudiom Del Re i zakladom Konrad Adenauer.

Na događaju se raspravljalo o najnovijem razvoju situacije u toj afričkoj regiji, a sudionici su razmijenili mišljenja o tome kako bi trebao izgledati sveobuhvatni sigurnosni angažman Europske unije u spomenutom okruženju. Poslije uvodnih obraćanja organizatora, Delina Goxho, autorica nove studije „Europska afazija u Sahelu: kako je stabilizirati?”, predstavila je kratki pregled ruskog angažmana u Sahelu. Nakon toga je održana panel rasprava na kojoj su sudjelovali istaknuti govornici, Nj. E. Abdallahi Bah Nagi Kebd, veleposlanik Mauretanije pri EU-u, Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW), zemljama Beneluxa i skandinavskim zemljama, Aude Maio-Coliche, direktorica odjela Strateških komunikacija i prognoza u EEAS-u i pukovnik Dominik Horn, posebni savjetnik predsjednika Vojnog odbora EU-a. Panelom je moderirao Ulf Laessing, voditelj KAS-ovog regionalnog ureda za Sahel na Maliju.

Podsjetimo, Zovko je kao izvjestiteljica u ime Kluba zastupnika EPP-a radila na parlamentarnom izvješću o sigurnosnoj suradnji EU-a i Afrike u Sahelu, zapadnoj Africi i Rogu Afrike te pomno prati događanja u tom okruženju. U svom uvodnom obraćanju, Zovko je naglasila da izazovi u Sahelu ne predstavljaju samo prijetnju stabilnosti i sigurnosti regije, nego utječu i na sigurnost Europe. Zovko trenutno u Odboru za vanjske poslove radi na izvješću o preventivnoj diplomaciji kako bi procijenila gdje je Europska unija zakazala u sprječavanju sukoba i na koji način EU može poboljšati svoje preventivno djelovanje.

“Nedostatak razumijevanja država članica EU-a o sigurnosnim upletanjima u Sahelu, stvorio je prazni prostor koji aktivno ispunjavaju ruski i kineski utjecaji. Obećavajući sigurnost i vojnu opremu, ti akteri osvajaju srca afričkih zemalja na štetu Europske unije. To je osobito vidljivo u davanju sve veće podrške Rusiji na multilateralnim forumima” – upozorila je Zovko te pozvala na koordiniraniji i sveobuhvatniji europski pristup koji je usredotočen i na stabilizaciju partnerskih država i na održivu izgradnju institucija.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja