Zovko: Audiovizualni sektor i mediji su značajni za demokraciju i kulturnu raznolikost te zaslužuju našu punu pažnju i potporu

Bruxelles, 30. ožujka 2023. godine

Odbor za kulturu i obrazovanje usvojio je ovaj tjedan izvješće o provedbi revidirane Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama. Potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a i članica Odbora za kulturu i obrazovanje u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je usvajanje izvješća koje analizira provedbu Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama u državama članicama EU-a od njezine posljednje revizije 2018. godine, osigurava pravednije regulatorno tržište za audiovizualne medijske usluge na europskoj razini te doprinosi boljoj zaštiti korisnika, osobito od štetnih i nezakonitih sadržaja na brojnim platformama za video na zahtjev i audiovizualnim sadržajima na društvenim platformama.

„Ovo izvješće predstavlja europski odgovor na promjene u audiovizualnom i medijskom podneblju i potvrđuje našu bezuvjetnu potporu njihovom napretku te prilagodbi digitalnom dobu“ – navela je Zovko, dodavši kako je posljednjih mjeseci održala niz konzultacija s hrvatskim predstavnicima sektora kako bi osigurala da izvješće što vjernije odražava njihove potrebe. Također je izrazila zadovoljstvo što usvojeno izvješće podupire kulturnu i jezičnu raznolikost Europske unije jer potiče pružatelje usluga da na svojim platformama osiguraju najmanje 30 % audiovizualnog sadržaja proizvedenog u državama članicama EU-a te istodobno poziva i države članice da iskoriste mogućnosti za nacionalnu proizvodnju emisija, serija, filmova i ostalih audiovizualnih sadržaja te njihovo promicanje među građanima, uključujući i kroz standardne televizijske prijenose te usluge na zahtjev.

Podsjetimo, Zovko u Odboru za kulturu i obrazovanje kontinuirano radi na napretku cjelokupnog kulturnog i kreativnog sektora te redovito sudjeluje na događajima i konferencijama s ciljem promicanja i zaštite europske kulturne baštine. Pored toga, Zovko je u ime Kluba zastupnika EPP-a bila i izvjestiteljica za izvješće o potpori oporavku i osnaživanju audiovizualnog i medijskog sektora Europske unije, a kao članica Mreže zastupnika za Nagradu publike Lux aktivno promiče europsko audiovizualno stvaralaštvo i filmsku umjetnost.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja