Zovko: Audiovizualni i medijski sektor ključni su za demokraciju i promicanje kulturne i jezične raznolikosti Europske unije

Strasbourg, 08. svibnja 2023. godine

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, zastupnici su raspravljali o izvješću o provedbi revidirane Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama. Potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a i članica Odbora za kulturu i obrazovanje u Europskom parlamentu Željana Zovko istaknula je da izvješće odražava potporu EP-a daljnjem osnaživanju i napretku europskog kulturnog i kreativnog sektora.

Spomenuto izvješće analizira provedbu Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama u državama članicama EU-a od njezine posljednje revizije 2018. godine, osigurava pravednije regulatorno tržište za audiovizualne medijske usluge na europskoj razini te doprinosi boljoj zaštiti korisnika, osobito od štetnih i nezakonitih sadržaja na brojnim platformama za video na zahtjev i audiovizualnim sadržajima na društvenim platformama.

„Raznolikost kultura i jezika je u temeljima europske demokracije, a upravo kroz audiovizualni i medijski sektor tu baštinu najlakše prenosimo milijunima građana diljem Europske unije. Ovo izvješće potvrđuje i našu predanost očuvanju europskih vrijednosti te potiče države članice da iskoriste sva raspoloživa sredstva za vlastitu proizvodnju audiovizualnog sadržaja“ – istaknula je Zovko, dodavši kako je održala niz konzultacija s predstavnicima hrvatskog audiovizualnog i medijskog sektora prilikom rada na sadržaju izvješća.

Podsjetimo, Zovko u Odboru za kulturu i obrazovanje aktivno radi na napretku kulturnog i kreativnog sektora, kao i očuvanju i promicanju hrvatske i europske kulturne baštine. Jednako tako, Zovko je u ime Kluba zastupnika EPP-a bila izvjestiteljica za usvojeno izvješće o potpori oporavku i osnaživanju audiovizualnog i medijskog sektora Europske unije, a kroz Mrežu zastupnika za Nagradu publike Lux se aktivno zalaže i za europski film.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja