Zovko: Hrvati imaju povijesne veze koje je uspostavila naša dijaspora u Južnoj Americi, koja je most u odnosima s ovim zemljama

Madrid, 26. srpnja 2023.

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Izaslanstva za odnose s Eurolatinoameričkom parlamentarnom skupštinom Željana Zovko sudjelovala je na 15. plenarnom zasjedanju EuroLat skupštine u Madridu. Zasjedanje se održava nakon trećeg samita Europske unije (EU) i Zajednice država Latinske Amerike i Kariba (CELAC) koji je održan u Bruxellesu 17. i 18. srpnja.

Članovi Europskog parlamenta i parlamenata zemalja Latinske Amerike su u Madridu raspravljali i glasovali o izvješćima i preporukama koje se tiču borbe protiv govora mržnje, regulacije digitalnih platformi, pristupa vodi, borbe protiv organiziranog kriminala te trgovinskih pregovora između zemalja Europe i Latinske Amerike. Sudionike je u ponedjeljak primio španjolski kralj Felipe VI. u palači El Pardo, a rasprave, sastanci i zasjedanja tematskih odbora su se održala u sjedištu španjolskog Senata. Zovko je na plenarnom zasjedanju sudjelovala u radu Odbora za politička, sigurnosna i ljudska prava te Odbora za socijalna pitanja, mlade i djecu, ljudske razmjene, obrazovanje i kulturu.

Tijekom zasjedanja, Zovko je istaknula da je u ovo vrijeme velike geopolitičke nesigurnosti izuzetno važno održavati i jačati dobre odnose između zemalja Latinske Amerike i Europske unije. „Dijelimo istu kulturu, povijest i temeljne vrijednosti što nas čini prirodnim partnerima istomišljenicima u današnjem svijetu. Hrvati imaju povijesne veze koje je uspostavila naša dijaspora u Južnoj Americi, koja je most u odnosima s ovim zemljama“, istaknula je Zovko koja je bila u proteklom mandatu izvjestiteljica u ime EPP-a na izvješću o preporukama za pregovore o modernizaciji Sporazuma o pridruživanju između EU-a i Čilea te uložila amandmane o kulturnim vezama koje je dijaspora, iznad svega hrvatska ostavila na razvoj te zemlje. Isto tako, Zovko je kao šef promatračke misije EU-a vodila promatračku misiju za opće izbore u Hondurasu 2021. godine.

Zovko je također naglasila da samiti Europske unije i CELAC-a značajno mogu doprinijeti daljnjem jačanju odnosa, pogotovo u poljima trgovine i suradnje u multilateralnim forumima. „Pozdravljam to što se nakon osam godina održao treći sastanak na vrhu EU-CELAC uz sudjelovanje istaknutih šefova država i vlada, što pokazuje snažnu predanost obiju regija dubokom jačanju bilateralnih odnosa“, zaključila je Zovko.

Eurolatinoamerička parlamentarna skupština (EuroLat) multilateralna je parlamentarna skupština sastavljena od 150 članova od koji su 75 članovi Europskog parlamenta, a druga polovica, 75,  dolazi iz parlamenata Latinske Amerike. Posljednje zasjedanje skupštine održano je u Buenos Airesu od 11. do 14. travnja 2022. godine.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja