Zovko s AFET-om u Kazahstanu i Kirgistanu o daljnjem osnaživanju suradnje s EU-om

Bruxelles, 25. kolovoza 2023. godine

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko sudjelovala je ovaj tjedan na misiji Odbora za vanjske poslove ( AFET) u Kazahstanu i Kirgistanu.

Naglasak posjeta bio je na povećanju prisutnosti EU-a u srednjoj Aziji i osnaživanju partnerstva s Kazahstanom i Kirgistanom, osobito u vidu trenutnog geopolitičkog stanja i važnosti jedinstvenog stava prema ruskoj agresiji na Ukrajinu i poštivanju sankcija EU-a Rusiji i Bjelorusiji.

Izaslanstvo Odbora za vanjske poslove EP-a je s predstavnicima kirgistanskih i kazahstanskih vlasti razgovaralo i o važnosti povećanja prisutnosti Europske unije u regiji i poticanju političkih i gospodarskih reformi uz osnaživanje civilnog sektora i medija.

Prilikom posjeta Kazahstanu, Zovko se s kolegama iz Odbora za vanjske poslove sastala s parlamentarnim zastupnicima kazahstanskog Mazhilisa, državnim savjetnikom, ministrom gospodarstva te zamjenicima ministara vanjskih poslova, trgovine i integracije, kao i industrije i infrastrukturnog razvoja te predstavnicima civilnog društva. Izaslanstvo AFET-a je tijekom susreta pohvalilo dosadašnje političke i gospodarske reforme u Kazahstanu, a također su istaknuli važnost Transkaspijskog koridora za povezanost središnje Azije i Europe i izravan pristup svjetskom tržištu bez prolaska kroz zemlje pod sankcijama.

Jednako tako, izaslanstvo je u Kirgistanu održalo niz sastanaka s predstavnicima tamošnje vlasti, uključujući s predsjednikom države, predsjedavajućim i članovima parlamenta Jogorku Kenesha te zamjenikom ministra vanjskih poslova, kao i s predstavnicima civilnog društva i medija.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja