Zovko sudjelovala na 80. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji

Venecija, 03. rujna 2023. godine

 

Potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a i članica Odbora za kulturu i obrazovanje EP-a Željana Zovko sudjelovala je krajem ovog tjedna na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

 

U sklopu svoje uloge u Odboru za kulturu i obrazovanje i Mreži zastupnika EP-a za Nagradu publike Lux, Zovko je javnosti u Veneciji predstavila jednog od finalista u utrci za ovu prestižnu nagradu koja slavi europsku kinematografiju.

 

Jednako tako, Zovko je tijekom 80. izdanja venecijanskog filmskog festivala sudjelovala na premijerama ovogodišnjih natjecateljskih filmova i raznim događajima te se susrela s ključnim dionicima europskog kulturnog i kreativnog sektora. Na sastancima je govorila o svojim trenutnim aktivnostima i izvješćima u Odboru za kulturu i obrazovanje, osobito oko kulturne i jezične raznolikosti za koju je presudna zaštita i promicanje audiovizualnog sadržaja na manjim jezicima. Zovko je to osobito istaknula prilikom susreta s ravnateljem Odjela za medijske politike u Europskoj komisiji Giuseppeom Abbamonteom, a s jednim od osnivača Motovun film festivala Mikeom Downeyem je razgovarala o stanju malih filmskih festivala u Hrvatskoj i mogućnostima za njihov dodatni napredak jer su takvi festivali neophodni za proboj neovisnih filmova i audiovizualnog sadržaja na manje zastupljenim jezicima na europska i svjetska tržišta.

 

Podsjetimo, Međunarodni filmski festival u Veneciji je najstariji filmski festival na svijetu. Ove godine se održava od 30. kolovoza do 9. rujna, a u natjecanju za Zlatnog lava su 23 filma.

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja