Odbor za kulturu i obrazovanje EP-a usvojio izvješće zastupnice Zovko o odnosima EU-a i UK-a

Bruxelles, 7. rujna 2023. godine

Odbor za kulturu i obrazovanje usvojio je danas na sjednici Izvješće o provedbi Sporazuma o trgovini i suradnji između EU-a i Ujedinjene Kraljevine. Potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko izrazila je zadovoljstvo usvajanjem izvješća na kojem je pregovarala u ime Kluba zastupnika EPP-a.

„Europska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo su oduvijek bili partneri u obrazovanju, znanosti, kulturi i sportu. Veliki je propust što trenutno stanje onemogućava daljnji protok znanja, vještina i iskustava u oba smjera. S interesom pratim vijest o povratku UK-a programu Obzor Europa, ali za suradnju budućih generacija je ključan povratak u program Erasmus+“ – naglasila je Zovko, dodavši da poziva Ujedinjeno Kraljevstvo da obnovi suradnju s EU-om i oko vodećih programa za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

Podsjetimo, usvojeno izvješće predlaže niz preporuka za ponovno pokretanje suradnje između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva u području obrazovanja, znanosti, kulture, mladih i sporta nakon BREXIT-a. Zovko se tijekom pregovora osobito zalagala za bolje uvjete građana EU-a prilikom razmjene u UK-u te diversifikaciju i jednak pristup svim građanima UK-a europskim programima razmjene, a što dosad nije bio slučaj te bolje radne uvjete i snažniju bilateralnu suradnju u ovim područjima.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja