Zovko pozvala na veću sigurnost djece na internetu

Strasbourg, 5. listopada 2023. godine

Zastupnici u Europskom parlamentu su na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu glasovali o Novoj europskoj strategiji za bolji internet za djecu. Članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko je izrazila zadovoljstvo usvajanjem parlamentarne rezolucije, ističući da se radi o važnom koraku za sprječavanje nasilja u svim oblicima nad djecom na internetu.

Zovko je naglasila da Nova europska strategija za bolji internet za djecu upozorava na rizike koji određeni internetski sadržaji mogu imati za mentalno i tjelesno zdravlje djece te poziva Europsku uniju da zaštiti djecu na internetu, spriječi internetsko nasilje i seksualno zlostavljanje djece.

“Sigurnost na internetu bi u današnjem digitalnom dobu trebala biti zajamčena pravilima koja će doprinijeti snažnijoj zaštiti svih korisnika, osobito onih najmlađih. Ovom strategijom pozivamo EU i njezine države članice da unaprijede mjere kako bi virtualni svijet bio sigurno mjesto za djecu i njihov prozor u svijet igre, razvoja, učenja i stjecanja vještina” – navela je Zovko, zaključivši kako je velika odgovornost i na roditeljima, skrbnicima, učiteljima i nastavnicima koji moraju obratiti posebnu pažnju prilikom provođenja vremena djece na internetu.

Podsjetimo, Europska komisija je prošle godine usvojila Novu strategiju za bolji internet za djecu, utemeljenu na uspostavi sigurnog digitalnog iskustva za zaštitu djece, promicanju digitalnog osnaživanja djece te poticanju njihovog aktivnog digitalnog sudjelovanja. Usvojena rezolucija EP-a o Novoj europskoj strategiji za bolji internet za djecu također predlaže i ciljane mjere za borbu protiv smanjenja digitalnog jaza za uključivo i pristupačno digitalno okruženje za svako dijete u Europskoj uniji, kao i na opremanje svih područja diljem EU-a modernom i digitalnom infrastrukturom. Jednako tako, rezolucija poziva na uključivanje digitalnih vještina i kompetencija u obvezni školski kurikulum u državama članicama Unije.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja