Najava: Zovko na plenarnom zasjedanju EP-a u Strasbourgu

Bruxelles, 13. listopada 2023. godine

 
Zastupnici u Europskom parlamentu sastaju se sljedeći tjedan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu kako bi raspravljali i glasovali o nizu aktualnih pitanja. Željana Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, sudjelovat će u plenarnoj raspravi s Vijećem i Komisijom o terorističkim napadima Hamasa na Izrael. Europski parlament ovaj je tjedan oštro osudio terorističko djelovanje Hamasa, te je pozvao na neodgodivo oslobođenje svih taoca.

Na listopadskoj plenarnoj sjednici zastupnici će raspravljati i glasovati o godišnjem izvješću o napretku Crne Gore. U konačan tekst izvješća uključeni su i amandmani koje je Zovko priložila, u kojima je pozvala vlasti da nastave unaprjeđivati položaj i prava nacionalnih manjina, pogotovo u pogledu poštivanja jezika, kulturne baštine i tradicije lokalnih zajednica, posebice hrvatske zajednice u Boki Kotorskoj. U amandmanima, Zovko je također pozvala Crnu Goru da nastavi njegovati dobrosusjedske odnose i riješavati otvorena bilateralna pitanja, kao što su neriješena pitanja demarkacije granica i poštivanje odredbi o sukcesiji bivše SFRJ.

Jednako tako, Zovko će sudjelovati na raspravi o instrumentu vrijednom 50 milijardi eura za potporu oporavku, obnovi i modernizaciji Ukrajine u razdoblju od 2024. do 2027., kao i na raspravi s Vijećem i Komisijom uoči sastanka Europskog vijeća 26. i 27. listopada. Zastupnicima će se obratiti armenski premijer Nikol Pashinyan, u svjetlu nedavnog razvoja događaja u Gorskom Karabahu, a održat će se i rasprava s predstavnicima Komisije i Vijeća o djelotvornosti sankcija EU-a protiv Rusije. Također, Europski će parlament glasovati o rezoluciji o stanju na sjeveru Kosova nakon napada na pripadnike kosovske policije 24. rujna ove godine.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja