Zovko pozvala Crnu Goru da poštuje kulturnu baštinu i tradiciju hrvatske manjine u Crnoj Gori i nastavi s pro-europskim reformama u zemlji

Strasbourg, 18. listopada 2023. godine

Europski parlament usvojio je na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu godišnje izvješće o napretku Crne Gore za 2022. godinu. Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko istaknula je uoči glasovanja kako spomenuto izvješće pokazuje podršku Europskog parlamenta ulasku Crne Gore u Europsku uniju, izrazivši zadovoljstvo što je u završni tekst izvješća uključen i veliki broj njezinih amandmana.

Zovko je na plenarnoj raspravi osobito naglasila važnost poštivanja kulture i tradicije hrvatske manjine u Crnoj Gori, kao i važnost povratka broda “Jadran” Republici Hrvatskoj te otvaranje arhiva tajnih službi u bivšoj Jugoslaviji, UDBA-e i KOS-a. Također, Zovko je uputila poziv Crnoj Gori da nastavi njegovati dobrosusjedske odnose i rješavati otvorena bilateralna pitanja.

“Crnoj Gori treba pro-europska vlada koja će ostvariti napredak u području pravosuđa, vladavine prava, temeljnih prava, slobode medija i medijskog pluralizma. To je jedini put prema članstvu u Europskoj uniji”, naglasila je Zovko pri zaključivanju izlaganja.

Podsjetimo, godišnje izvješće o napretku Crne Gore za 2022. primjećuje dugotrajnu predanost Crne Gore europskim integracijama te naglašava podršku EP-a zemlji u tom pogledu. U konačni tekst su uključeni amandmani zastupnice Zovko u kojima je pozdravila nedvosmislenu crnogorsku osudu ruske invazije na Ukrajinu i usvajanje europskog režima sankcija. Zovko je također pozvala Crnu Goru da nastavi unaprjeđivati položaj i prava nacionalnih manjina, osobito oko poštivanja jezika, kulturne baštine i tradicije hrvatske manjine u Crnoj Gori. Jednako tako, Zovko je pozvala Crnu Goru da nastavi unaprjeđivati odnose sa susjednim zemljama te riješi otvorena pitanja, posebice u odnosu na demarkaciju granica i poštivanje odredbi o sukcesiji bivše Jugoslavije.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja