Zovko u Andori i San Marinu o stanju u pregovorima o pridruživanju s EU-om

Bruxelles, 23. listopada 2023. godine

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i stalna izvjestiteljica Kluba zastupnika EPP-a za Andoru, Monaco i San Marino Željana Zovko boravila je u posjetu Andori i San Marinu kako bi s predstavnicima vlasti razmijenila mišljenja o trenutnom stanju u pregovorima o Sporazumu o pridruživanju EU-a s ovim zemljama.

Tijekom boravka u San Marinu, Zovko je održala niz sastanaka, uključujući s ministrom vanjskih poslova Lucom Beccarrijem, a također je bila u audijenciji kod trenutnih šefova države San Marino te razmijenila mišljenja s članovima Odbora za vanjske poslove Parlamenta San Marina.

Zovko se u Andori susrela s nacionalnim izaslanstvom zaduženim za pregovore na Sporazumu o pridruživanju Andorre s Europskom unijom, uključujući s državnim tajnikom za odnose s EU-om Landry Ribom, veleposlanicom Andore pri EU-u Esther Rabasom, državnim tajnikom za međuinstitucijske odnose Jordi Olivom i predstavnicima dvojice trenutnih vladara Andore.

Jednako tako, Zovko se u Andori na službenoj večeri susrela i s premijerom Xavierom Espotom, ministricom vanjskih poslova Immom Tor, predsjednikom Općeg savjeta Carlesom Ensenatom i potpredsjednicom Sandrom Codinom, a idući dan je s članovima vanjskopolitičkog odbora Parlamenta Andore razgovarala o očekivanjima u tekućim pregovorima te o budućem referendumu.

Tijekom sastanaka u San Marinu i Andori, Zovko je pozdravila dosadašnju suradnju ovih država s Europskom unijom, naglasivši važnost što skorijeg zaključivanja Sporazuma o pridruživanju s EU-om, ističući da se radi o prekretnici za razvoj koja će pomoći Andori i San Marinu da se integriraju u jedinstveno europsko tržište i potaknu gospodarski rast uz njegovanje zajedničkih europskih vrijednosti i načela.

Trenutno su u tijeku pregovori EU-a s mikro državama koje vodi potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič. Pregovaratelji su izrazili želju da se pregovori finaliziraju do kraja ove godine, u okviru španjolskog predsjedanja Vijećem EU-a. Ostala su još tri ciklusa pregovora oko preostalih otvorenih poglavlja. Podsjetimo, Zovko je tijekom pandemije koronavirusa kao potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a tražila Europsku uniju da odobri cjepiva protiv COVID-a 19, kao i da ih se uključi u Europsku političku zajednicu, što je kasnije i učinjeno.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja