Naglasci plenarnog zasjedanja EP-a u listopadu: godišnje izvješće o Crnoj Gori, Instrument za Ukrajinu, obraćanje armenskog premijera Pashinyana, rezolucija o terorističkom napadu na Izrael

Bruxelles, 20. listopada 2023. godine

Zastupnici u Europskom parlamentu sastali su se ovaj tjedan u Strasbourgu na plenarnoj sjednici, u čijem su središtu bile ključna rasprava o terorističkom napadu Hamasa na Izrael, priprema za sastanak Europskog vijeća 26. i 27. listopada 2023., te obraćanje Nikola Pashinyana, premijera Republike Armenije. Također, zastupnici su usvojili rezoluciji o terorističkom napadu na Izrael, te rezoluciju o dijalogu Kosova i Srbije. Jednako tako, raspravljali su i glasovali o nizu izvješća i aktova, uključujući raspravu o proračunu Europske unije za financijsku 2024. godinu, uspostavu Instrumenta za Ukrajinu, te uspostavu Platforme za strateške tehnologije za Europu („STEP“). Predsjednica Europskog parlamenta na ovoj je plenarnoj sjednici proglasila dobitnika ovogodišnje nagrade Saharov za slobodu mišljenja, Jina Mahsa Amini i iranski pokret „Žene, život, sloboda“.

Zovko pozvala Crnu Goru na poštovanje tradicije hrvatske manjine u Crnoj Gori i povratak broda “Jadran”:

Na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu, Europski parlament usvojio je godišnje izvješće o napretku Crne Gore za 2022. godinu. U izvješće su uključeni i amandmani koje je priložila Zovko, koji podržavaju crnogorsku osudu ruske invazije na Ukrajinu i usvajanje europskog režima sankcija. Zovko je naglasila važnost poštivanja kulturne baštine i tradicije hrvatske manjine u Crnoj Gori, posebice u Boki Kotorskoj, povratak broda “Jadran” Republici Hrvatskoj te otvaranje arhiva tajnih službi iz bivše Jugoslavije, UDBA-e i KOS-a, s ciljem rasvjetljavanja ratnih zločina i istraživanja nestalih osoba. Također, pozvala je Crnu Goru da unaprjeđuje odnose sa susjedima i rješava bilateralna pitanja, uključujući demarkaciju granica i pitanja sukcesije bivše Jugoslavije, ističući kako je krajnje vrijeme da zemlja učini takav prijateljski čin i nastavi ostvarivati napretke. Zovko je zaključila da Crna Gora treba pro-europsku vladu koja će unaprijediti pravosuđe, vladavinu prava, temeljna prava, slobodu medija i medijski pluralizam kao put prema članstvu u EU.

Zastupnicima se obratio armenski premijer Nikol Pashinyan

Zastupnicima se u utorak u svjetlu nedavnih razvoja događaja u Gorskom Karabahu, obratio armenski premijer Nikol Pashinyan. Zovko je kao stalna izvjestiteljica Kluba zastupnika EPP-a za Azerbajdžan sudjelovala u raspravi. U svom obraćanju, premijer Pashinyan optužio je Baku za dugogodišnju politiku etničkog čišćenja. Također je kritizirao humanitarnu situaciju koja je proizašla iz blokade Lachin koridora od strane Azerbejdžan. Pashinyan je istaknuo nužnost postizanja trajnog mira između Armenije i Azerbejdžana i izrazio svoju spremnost potpisati sporazum o miru i odnosima s Bakuom do kraja godine, ističući potrebu za političkom voljom. Pashinyan je pozvao na podršku međunarodne zajednice, Europske unije i zemalja u regiji kako bi se ostvario trajni mir između Armenije i Azerbajdžana.

Europski parlament usvojio rezoluciju o terorističkom napadu na Izrael

Europski parlament usvojio je rezoluciju o gnjusnim terorističkim napadima Hamasa na Izrael, pravu Izraela da se brani u skladu s humanitarnim i međunarodnim pravom, te humanitarnoj situaciji u Gazi. Zastupnici su usvajanjem rezolucije snažno osudili brutalne napade, izrazili podršku Izraelu i njegovom narodu, te istaknuli potrebu za “uklanjanjem terorističke organizacije Hamas”. Zastupnici su također pozvali na trenutačno oslobađanje svih taoca od strane Hamasa, te su priznali pravo Izraela na samoobranu “kako je utemeljeno i ograničeno međunarodnim pravom”. Izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog brzog pogoršanja situacije u pojasu Gaze, rezolucija ističe važnost razlikovanja između palestinskog naroda i njihovih legitimnih težnji s jedne strane, i terorističke skupine Hamas s druge strane. Naglašavajući potrebu za hitnim ponovnim pokretanjem mirovnog procesa, rezolucija ponavlja nepokolebljivu podršku pregovaračkom rješenju s dvije države za Izrael i Palestinu.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja