Usvojeno izvješće zastupnice Zovko o odnosima EU-a i SAD-a

Bruxelles, 16. studenoga 2023. godine

Odbor za vanjske poslove usvojio je danas izvješće o odnosima EU-a i SAD-a, kojim Europski parlament daje preporuke i smjernice o budućnosti transatlantskih odnosa. Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i stalna izvjestiteljica EPP-a za Sjedinjene Američke Države, Željana Zovko, pozdravila je usvajanje izvješća na kojem je radila u ime Kluba zastupnika EPP-a. „Od našeg posljednjeg izvješća, transatlantska suradnja značajno je napredovala. Sjedinjene Američke Države nisu samo naš partner nego i najbliži saveznik s kojim dijelimo zajedničke vrijednosti, načela i interese“, istaknula je Zovko i podsjetila na izazove s kojima se trenutno suočavamo, poput rata u Ukrajini, stanja na Bliskom istoku i rastućem utjecaju Kine.

U konačni tekst izvješća je uvršten niz amandmana koje je Zovko priložila, uključujući i pozdravljanje ishoda nedavnog summita EU-a i SAD-a i produbljivanje suradnje, osobito u multilateralnim forumima, kao i osnaživanje obrambene suradnje. Kao potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a zadužena za odnose s američkim Kongresom, Zovko je također u amandmanima pozvala na bližu transatlantsku zakonodavnu suradnju i parlamentarni dijalog.

Jednako tako, kao izvjestiteljica za izvješće o preventivnoj diplomaciji, Zovko je priložila amandmane o zajedničkim diplomatskim akcijama prevencije širom svijeta, alatu koji je ključan za razumijevanje prethodnih propusta u reagiranju i za sprječavanje budućih sukoba. „Europska unija i Sjedinjene Države trebaju koordinirati svoje djelovanje u regijama kao što su zapadni Balkan, naše istočno i južno susjedstvo, Afrika, Latinska Amerika i Karibi te Indo-Pacifik gdje moramo promicati stabilnost i suradnju“, naglasila je Zovko te dodala da Europska unija i Sjedinjene Države dijele izazove uzrokovane brzim tehnološkim promjenama i sve većim kiber prijetnjama, što otvara mogućnost i za transatlantsku suradnju u području novih tehnologija, čipova i kibersigurnosti.

Podsjetimo, usvojeno izvješće o odnosima EU-a i SAD-a se nadovezuje na prijašnje izvješće o budućnosti odnosa EU-a i SAD-a, koje je usvojeno prije izbora u Sjedinjenim Državama 2021. godine. Očekuje se da će se izvješće naći na dnevnom redu plenarne sjednice u prosincu ove godine.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja