Zovko u Hondurasu: Potičem državne institucije da nastave proces izborne reforme u duhu dijaloga i tolerancije

Tegucigalpa, 17. studenoga 2023. godine

Zastupnica u Europskom parlamentu i šefica Misije EU-a za izbore u Hondurasu 2021. godine Željana Zovko boravila je ovaj tjedan u Hondurasu u ponovnom posjetu nakon dvije godine od održanih općih izbora. Zovko je u Hondurasu održala niz sastanaka kako bi provjerila stanje u državi i tekućim naporima za jačanje pravnog okvira i izbornih praksi u skladu s preporukama EU EOM-a iz 2021. Tijekom boravka u zemlji, Zovko se susrela s brojnim dionicima na terenu, uključujući članovima Vlade, Nacionalnog kongresa, Nacionalnog izbornog vijeća, Suda za izbornu pravdu, Nacionalnog građanskog registra, Jedinice za financiranje, transparentnost i nadzor i predstavnicima političkih stranaka i civilnog društva.

Tijekom susreta, Zovko je istaknula nužnost daljnjeg razvoja i provedbe preporuka koje je predložila još 2021. godine tijekom promatračke misije koju je vodila u ime EU-a za opće izbore u Hondurasu, između ostalog i nastavak dijaloga sa svim dionicima u duhu demokracije jer je to ključno i za osnaživanje neovisnog izbornog sustava i ujednačavanje terena uoči izbora 2024. i općih izbora 2025.

Prilikom boravka je Zovko utvrdila da su od 23 predložene preporuke, zasad djelomično ispunjene samo dvije, odnosno provedena je transparentnija strategija javne komunikacije CNE-a i distribucija osobnih iskaznica od strane Nacionalnog građanskog registra u udaljenim zajednicama povezanim s etničkim manjinskim skupinama. U sedam drugih područja poduzimaju se koraci prema poboljšanjima, kao što je odobrenje Zakona o izbornom postupku, koji je već prošao pravnu reviziju u Nacionalnom kongresu, pravovremeno raspoređivanje potrebnih sredstava za održavanje izbora, posebno za stranačke primarne izbore 2024., odgovarajuća obuka izbornog osoblja, uključujući dužnosnike Nacionalnog izbornog vijeća i Jedinice za financiranje, transparentnost i nadzor.

“Drago mi je da su naše preporuke iz 2021. godine unaprijedile demokraciju u zemlji. U Hondurasu smo na poziv vlasti te vjerujem da će institucije poduzeti odlučnije korake kako bi postigle ova poboljšanja na vrijeme” – naglasila je Zovko, dodavši da svi dionici sada moraju uložiti napore kako bi osnažili institucije na dobrobit svih građana.

Podsjetimo, Zovko je u ime Europske unije vodila misiju za promatranje izbora u Hondurasu 2021. godine. Kao šefica promatračke misije, Zovko je predvodila tim stručnjaka i dugoročnih promatrača koji su pratili sve aspekte izbornog procesa na temelju načela demokracije i u skladu s najvišim standardima. Zovko je također 2017. godine vodila promatračku misiju EU-a za izbore u Nepalu, a kroz svoje aktivnosti u Odboru za vanjske poslove je sudjelovala i na promatranju izbora u Keniji 2017. i u Zimbabveu 2018. godine te u Paragvaju u travnju ove godine.

 

 

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja