Zovko: Reforme Ugovora nisu nužne da se ostvari proširenje

Strasbourg, 23. studenoga 2023.

Zastupnici u Europskom parlamentu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu obilježili su 30 godina Kopenhaških kriterija koji su otvorili put za četiri uspješna vala proširenja Europske unije i dali jasnim uvjetima europsku perspektivu zemljama koje teže europskoj budućnosti.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom Željana Zovko istaknula je ključnu ulogu politike proširenja u kontekstu tridesete obljetnice usvajanja kriterija iz Kopenhagena. „Kada su usvojeni Kopenhaški kriteriji Hrvatska i Bosna i Hercegovina su bile pod agresijom, a rat je uhvatio nespremnu Europu. Dvije godine nakon je potpisan Daytonsko-pariški mirovni sporazum, a 1999. godine je zapadnom Balkanu dana prilika da uđe u Europsku uniju“, istaknula je Zovko i napomenula da je radi tih kriterija Republika Hrvatska nakon Domovinskog rata dobila jasnu europsku perspektivu i poduzela značajne reformske poteze što je i kulminiralo ulaskom u Uniju 2013. godine. Zovko je naglasila da radi današnjeg nestabilnog geopolitičkog konteksta proširenje ostaje najuspješnije, ali i nužno oruđe Unije kako bi odgovorila na vanjske prijetnje trećih zemalja, ali i osigurala mir i stabilnost u svom neposrednom susjedstvu, pogotovo na Zapadnom Balkanu. „Tek je rat u Ukrajini otvorio priču o miru i sigurnosti na realan način. Gospodo draga, Rim nije sagrađen u jednom danu. Otvorite pregovore s Bosnom i Hercegovinom, od nje je sve počelo”, zaključila je Zovko, naglašavajući važnost ovog pitanja, ističući kako reforme Ugovora nisu nužne da se ostvari proširenje.

Podsjetimo, plenarna rasprava o proširenju odvila se u svijetlu nedavno predstavljenog paketa o proširenju, u kojem je Europska komisija donijela preporuku o uvjetnom otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja