Zovko: Neka naša zajednička borba stvori svijet gdje će se svaka žena osjećati zaštićeno i sigurno

Strasbourg, 23. studenog 2023. godine

Zastupnici u Europskom parlamentu su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljali o borbi protiv nasilja nad ženama, obilježavajući nadolazeći Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko pozdravila je predanost Europske unije u borbi protiv zločina nad ženama i djevojčicama, naglašavajući pritom nužnost zajedničkog institucionalnog i pravnog zalaganja koje će omogućiti ženama da žive slobodno, bez straha i nasilja.

Zovko je naglasila kako se žene širom svijeta suočavaju s preprekama koje im oduzimaju osnovna ljudska prava i slobode, a nasilje nad ženama nije samo tjelesno nasilje, nego i emocionalno i ekonomsko zlostavljanje. “Danas pozivam sve nas da se zauzmemo za jednakost, pravdu i poštovanje života svake žene i djevojčice”, istaknula je Zovko. Sloboda od nasilja je neotuđivo ljudsko pravo, a Europska unija ima obvezu djelovati odlučno i ujedinjeno kako bi zaštitila prava žena i suzbila nasilje.

Također, izrazila je zadovoljstvo naporima hrvatske Vlade i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, koja je nedavno predstavila niz zakonskih mjera za borbu protiv nasilja nad ženama. Dodala je kako je hrvatska Vlada nedvojbeno izrazila snažnu političku volju za suzbijanjem nasilja, čime je još jednom demonstrirala važnu ulogu u očuvanju europskih vrijednosti i ljudskih prava.

Podsjetimo, Zovko se u svom parlamentarnom radu aktivno zalaže za jačanje zajedničkih standarda na razini EU-a kada je riječ o ovom pitanju, ističući kako nasilje nad ženama u jednoj europskoj zemlji treba tretirati kao nasilje nad ženama i kažnjavati na isti način u svim europskim zemljama.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja