Zovko imenovana izvjestiteljicom EPP-a za izvješće o uspostavljanju Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan

Strasbourg, 13. studenoga 2023.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko imenovana je izvjestiteljicom Europske pučke stranke za izvješće o uspostavljanju Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan (Growth Plan for Western Balkans) koji je u studenome predstavila Europska komisija zajedno s ovogodišnjim paketom proširenja. Ovim legislativnim izvješćem će Odbor za vanjske poslove zajedno s Odborom za proračun dati svoje preporuke na nadolazeći prijedlog Komisije kojim će se i formalno uspostaviti instrument.

Ovaj instrument biti će komplementaran Instrumentu pretpristupne pomoći (IPA III) vrijednom 14,2 milijarde eura na kojem je Zovko kao suizvjestiteljica pregovarala u ime Europskog parlamenta i Investicijskom okviru za zapadni Balkan. Plan će uključivati 2 milijarde eura bespovratnih sredstava i 4 milijarde eura zajmova, ali sredstva će se osloboditi nakon provedbe reformi. Plan se temelji na četiri stupa koji uključuju jačanje gospodarske integracije s jedinstvenim tržištem Europske unije, poticanje ekonomske integracije unutar Zapadnog Balkana kroz Zajedničko regionalno tržište, ubrzavanje temeljnih reformi i povećanu financijska pomoć.

Podsjetimo, Zovko aktivno sudjeluje u ime Europskog parlamenta u nadzoru provedbe IPA III putem redovnih Geopolitičkih dijaloga s Komisijom, kao i u radu Strateškog odbora Investicijskog okvira za zapadni Balkana što je omogućeno njezinim zalaganjem tijekom pregovora o instrumentu IPA III da se po prvi put osigura aktivna uloga Europskog parlamenta.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja