Najava: Zovko s AFET-om u službenoj misiji u Malaviju i Zambiji

Bruxelles, 17. prosinca 2023.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko posjetit će Malavi i Zambiju od 18. do 21. prosinca u sklopu parlamentarne misije Odbora za vanjske poslove.

Tijekom posjeta Lilongweu 18. i 19. prosinca, članovi izaslanstva će se sastati s predstavnicima malavijske Vlade i parlamenta kako bi raspravljali o međunarodnim i regionalnim pitanjima mira i sigurnosti od zajedničkog interesa, kao i o reformskom programu u Malaviju. Također će održati niz sastanaka s predstavnicima međunarodnih organizacija, civilnog društva i predstavnicima država članica EU-a.

Članovi izaslanstva će zatim posjetiti Lusaku, gdje će se sastati s predstavnicima zambijske Vlade i parlamenta te razmijeniti mišljenja o geopolitičkim i regionalnim pitanjima u kontekstu predsjedanja Zambije Organizacijom za politiku, sigurnost i obranu. Zastupnici će također razgovarati s predstavnicima civilnog društva, međunarodnih organizacija i veleposlanicima država članica EU.

Cilj misije Odbora za vanjske poslove je produbiti dugotrajna partnerstva s obje zemlje, uključujući kroz parlamentarnu dimenziju, posebno u području vanjskih poslova i multilateralnih pitanja. Zastupnici će također raspravljati o nizu pitanja, s naglaskom na rusku agresiju na Ukrajinu, sukob Izraela i Palestine, kao i o parlamentarnoj suradnji Europske unije i Afrike, uključujući podršku EU-a u regiji kroz program Global Gateway.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja