Zovko: Parlamentarna diplomacija je ključ za suočavanje s gorućim izazovima u vanjskoj i sigurnosnoj politici

Strasbourg, 16. siječnja 2024. godine

Na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnici su usvojili izvješće o ulozi parlamentarne diplomacije u vanjskoj i sigurnosnoj politici Europske unije. Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko je na spomenutom izvješću radila u ime Kluba zastupnika EPP-a. Izvješćem se šalje snažna poruka o predanosti dijalogu i suradnji na globalnoj razini te prikazuje izazove i ambicije parlamentarne diplomacije, pružajući širok pregled instrumenata koje Europski parlament može koristiti za osnaživanje utjecaja u svijetu.

Zovko je prilikom usvajanja izvješća navela kako tekst naglašava veću ulogu Europskog parlamenta u oblikovanju vanjske i sigurnosne politike jer je parlamentarna diplomacija njezin ključni alat za vanjsku suradnju koji igra bitnu ulogu u promicanju europskih vrijednosti, mira i stabilnosti u svijetu, osobito kroz održavanje izbora koji su presudni za demokratizaciju društva. Također je pritom spomenula važnost da se i izvan EU-a osigura pravo na pravedne i nepristrane izbore, osobito u Bosni i Hercegovini kroz reformu Izbornog zakona i pitanje legitimnog predstavljanja, kao i u ostalim državama kandidatima za članstvo u Europskoj uniji i partnerskim državama diljem svijeta gdje Zovko sudjeluje u promatračkim misijama za provedbu izbora.

Usvojeni tekst izvješća Zovko je uspjela poboljšati različitim amandmanima, uključujući onima koji se odnose na značaj parlamentarnog dijaloga i njegovu posredničku ulogu za suočavanje s globalnim izazovima, snažnije partnerstvo s trećim zemljama, regionalnim organizacijama i međunarodnim institucijama te na redovitim parlamentarnim sastancima s parlamentarcima iz trećih zemalja u sklopu formata poput Euro-latinoameričke parlamentarne skupštine (EUROLAT) i Transatlantskog zakonodavnog dijaloga (TLD).

Zovko je u izvješću pozdravila održavanje redovitih međuparlamentarnih konferencija o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i zajedničkoj vanjskoj i obrambenoj politici EU-a za usklađivanje vanjskih, sigurnosnih i obrambenih stajališta država članica i partnera istomišljenika. Pored toga, Zovko je posebno naglasila važnost uključivanja Europskog parlamenta u provedbu i nadzor pitanja od strateške važnosti u vanjskim poslovima Europske unije i boljoj međuinstitucionalnoj suradnji s Europskom komisijom i Vijećem.

Podsjetimo, Zovko u svom radu u Europskom parlamentu aktivno doprinosi razvitku parlamentarne diplomacije, uključujući i kao šefica promatračke misije EU-a za izbore u Nepalu 2017. godine i u Hondurasu 2021. godine. Zovko je u tim misijama vodila tim od preko 100 ljudi te je za tu ulogu imenovana ispred Europskog parlamenta i Europske unije od strane Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku radi diplomatskog iskustva. Jednako tako, sudjelovala je i na promatranju izbora u Keniji, Zimbabveu te u Paragvaju. Zovko također kroz svoju ulogu potpredsjednice Kluba zastupnika EPP-a zadužene za osnaživanje odnosa s parlamentarnim skupštinama OESS-a, NATO-a i Vijeća Europe i američkim Kongresom radi na osnaživanju međusobnih odnosa s ovim tijelima, osobito organiziranjem niza konferencija o europskoj vanjskoj politici, sigurnosti i obrani s ciljem skretanja pažnje na sigurnosne ugroze te koordinaciju europske vanjske i sigurnosne politike kroz parlamentarne skupštine OSCE-a, NATO-a i Vijeća Europe. Posljednja konferencija u Splitu pod nazivom “Snažnija Europa: sigurnost i obrana Unije i zapadnog Balkana” je održana krajem lipnja 2023. godine, a naglasak je bio na neodvojivosti sigurnosti ove regije za sigurnost Europske unije i njezinu obranu od zlonamjernih utjecaja trećih zemalja.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja