Zovko na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu pozdravila usvajanje niza izvješća o provedbi ključnih europskih obrazovnih i kulturnih programa

Strasbourg, 16. siječnja 2024. godine

Zastupnici u Europskom parlamentu okupili su se ovaj tjedan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Na dnevnom redu zasjedanja je bilo i glasovanje o izvješćima o provedbi programa Erasmus+ za razdoblje 2021. – 2027., provedbi programa Kreativna Europa za razdoblje 2021. – 2027. te provedba programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti za razdoblje 2021. – 2027. – uključenost i sudjelovanje građana. Zovko je pozdravila usvajanje navedenih izvješća koja će poslužiti kao svojevrstan pregled svega što je Europska unija dosad obavila po pitanju veće uključenosti mladih u aktivnosti ovih vodećih europskih obrazovnih i kulturnih programa, ali i prikazati prilike i potrebe za ostvarenje dodatnog napretka.

Zovko kroz svoj rad u Odboru za kulturu i obrazovanje aktivno radi na osnaživanju obrazovnih i kulturnih programa EU-a. 2022. godine Europski je parlament usvojio izvješće o provedbi inkluzivnih mjera unutar programa Erasmus+ za razdoblje od 2014.-2020. godine, na kojem je Zovko pregovarala ispred Kluba zastupnika EPP-a. Zovko je također izrazila zadovoljstvo nedavno najavljenim povećanjem omotnice za 60 milijuna eura za program Erasmus+. „Dodatno ulaganje u obrazovanje i znanost je ključno za naše mlade koji su budućnost Europe. Program Erasmus+ i Horizon Europe su vodeće inicijative koje predstavljaju jedan od najuspješnijih primjera europske integracije“.

Izvješće o provedbi, koji uzima u obzir prve dvije i pol godine provedbe, doprinosi srednjoročnoj evaluaciji programa Erasmus+. Ovaj europski program, koji obuhvaća različite sektore u područjima obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta, potiče međunarodnu suradnju i mobilnost putem različitih ključnih akcija i mehanizama financiranja. Izvješće ističe da Erasmus+ ostaje izuzetno uspješan program unatoč poteškoćama s kojima se suočio u početnoj fazi zbog poznatih kriznih situacija.  Zovko je na plenarnom glasovanju podržala amandman koji naglašava kako program Erasmus+ mora biti dostupan svim studentima, profesorima i istraživačima. Zovko je naglasila kako je Erasmus + kao vodeći obrazovni program EU-a jedno od najznačajnijih sredstava demokratizacije i europske integracije te cjeloživotnog učenja, a kao takav mora biti dostupan svima.

Iako je program bio Kreativna Europa bio značajno pogođen brojnim nepredviđenim faktorima (pandemija COVID-19, posljedice ruske agresije protiv Ukrajine i kriza troškova života), usvojeno izvješće ističe dosadašnje uspjehe programa koji usklađuje svoje aktivnosti kroz horizontalne prioritete uključivanja, jednakosti, zajedno s naglaskom na rodnoj ravnoteži i ekologizaciji. Također, izvješće iznosi nekoliko važnih preporuka, uključujući potrebu za pojednostavljenjem postupaka izvješćivanja, kao i potrebu za poboljšanjem IT alata. Zovko je pohvalila napredak u provedbi programa, ističući kako joj je to bio jedan od ciljeva tijekom rada na usvojenom izvješću o europskim medijima u digitalnom desetljeću.

Cilj programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) je podupiranje i razvoj otvorenih, demokratskih, ravnopravnih i uključivih društava utemeljenih na vladavini prava. To uključuje dinamično i osnaženo civilno društvo koje potiče demokratsko, građansko i društveno sudjelovanje građana te njeguje bogatu raznolikost europskog društva na temelju naših zajedničkih vrijednosti, povijesti i pamćenja. Usvojeno izvješće predlaže jačanje proračuna za budući program CERV kako bi se izgradio otpornije društvo s aktivnim građanima, posebno mladima, kako bi se suprotstavilo populističkoj propagandi.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja