Zovko pozvala Ujedinjeno Kraljevstvo na ponovno uključivanje u vodeći europski obrazovni program Erasmus+

Bruxelles, 25. siječnja 2024. godine

Članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko sudjelovala je na razmjeni mišljenja o obrazovnoj mobilnosti nakon Brexita s ministrom za Ustav, vanjske poslove i kulturu škotske vlade Angusom Robertsonom i predstavnikom velške vlade za Europu Derekom Vaughanom. Zastupnici su razmijenili mišljenja o utjecaju Brexita na programe obrazovne mobilnosti, s posebnim naglaskom na vodeći obrazovni program EU-a Erasmus+. Ova rasprava dolazi u svijetlu nedavne odluke UK-a o ponovnom priključivanju programu Obzor Europa i sve većih poziva za povratak u program Erasmus+.

Tijekom rasprave, Zovko je pozdravila odluku o ponovnom pridruženju UK-a programu Obzor Europa, istaknuvši kako će odluka pozitivno utjecati na produbljenje odnosa Europske unije s UK-om u istraživanju i inovacijama, povezujući istraživačke zajednice kako bi se zajedno suočile s globalnim izazovima. Nadalje je pozvala predstavnike vlasti Škotske i Walesa da iskoriste svoj utjecaj kako bi se uhvatio trenutačni pozitivan trenutak i donijela odluka o pridruživanju Erasmus+ programu. „Duboko žalim zbog odluke Ujedinjenog Kraljevstva da napusti program Erasmus+, koja je uvelike naštetila obrazovanju, razmjeni znanja i međuljudskim kontaktima mladih između EU-a i UK-a. Pozivam Ujedinjeno Kraljevstvo da razmotri svoj stav i ponovno se pridruži programu u budućnosti jer ona ostaje naš strateški partner i ključni saveznik. Trenutno stanje onemogućava daljnji protok znanja, vještina i iskustava u oba smjera koji smo uspješno gradili desetljećima “- istaknula je Zovko i pozdravila je činjenicu da će proračun za program Erasmus+ za 2024. godinu od 4,395 milijardi eura biti veći za otprilike 5% u usporedbi s 2023. godinom i znatno veći nego što je bio u 2022. godini. Zovko je dodala isto tako kako ukupni proračun Erasmus+ za višegodišnji financijski okvir 2021.-2027. godine iznosi 26,2 milijarde eura, uz dodatnih 2,2 milijarde eura iz vanjskih instrumenata Europske unije, što predstavlja najveću financijsku omotnicu do sada.

Podsjetimo, Zovko je u ime Kluba zastupnika EPP-a ispred Odbora za kulturu i obrazovanje pregovarala na Izvješću o provedbi Sporazuma o trgovini i suradnji između EU-a i Ujedinjene Kraljevine. Usvojeno izvješće predlaže niz preporuka za ponovno pokretanje suradnje između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva u području obrazovanja, znanosti, kulture, mladih i sporta nakon BREXIT-a. Zovko se tijekom pregovora osobito zalagala za bolje uvjete građana EU-a prilikom razmjene u UK-u te diversifikaciju i jednak pristup svim građanima UK-a europskim programima razmjene, a što dosad nije bio slučaj te bolje radne uvjete i snažniju bilateralnu suradnju u ovim područjima. Također, Zovko je u sklopu svojih aktivnosti u Odboru za kulturu i obrazovanje u ime Kluba zastupnika EPP-a radila na Izvješću o učinkovitim mjerama za „Zeleni“ Erasmus+, Kreativnu Europu i Europske snage solidarnosti, kao i na Izvješću o provedbi uključivih mjera u okviru programa Erasmus+ u programskom razdoblju 2014.-2020.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja