Zovko: belgijsko predsjedanje Vijećem EU-a ima povijesnu ulogu da pomogne Bosni i Hercegovini da otvori pregovore s Europskom unijom

Bruxelles, 13. veljače 2024. godine

Na Odboru za vanjske poslove danas je održana razmjena mišljenja o vanjskopolitičkim prioritetima belgijskog predsjedanja Vijećem EU-a s Hadjom Lahbib, ministricom vanjskih poslova, europskih poslova, vanjske trgovine i federalnih kulturnih institucija Belgije.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko prilikom razmjene mišljenja s ministricom Lahbib istaknula je da sigurnost i budućnost EU-a kreće od ponovnog uspostavljanja trajnog mira na zapadnom Balkanu te zatražila da se fokus belgijskog predsjedanja EU-a stavi na Bosnu i Hercegovinu koja kao i Belgija ima tri naroda te Ustav koji se treba prilagoditi potrebama tri konstitutivna naroda kao što je bio slučaj u Belgiji. Zovko je zaključila da Belgija tijekom predsjedanja ima povijesnu ulogu te da ne može imati važnu ulogu u svijetu ako ne preuzme svoju ulogu na tlu Europe.

Ministrica Lahbib je potom odgovorila kako je Belgija spremna igrati važnu ulogu kao zemlja koja ima posljednje predsjedavanje prije održavanja europskih izbora i da su spremni ubrzati rad unutar Vijeća vezano uz Novi plan rasta za Zapadni Balkan. Ministrica je isto tako istaknula da što se tiče Bosne i Hercegovine zaključci Vijeća otvaraju put o otvaranju pregovora pod uvjetom da se ispune svi prethodni uvjeti te da će belgijsko predsjedanje Vijećem EU-a punom energijom braniti proces proširenja, pogotovo imajući u vidu geopolitičku situaciju u kojoj se Europska unija nalazi i potrebu da se održi dinamika procesa proširenja koje se temelji na zaslugama.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja