Tragično je da je SDP glasao za uredbu koja je pogubna za naše ribare

27. veljače 2024. godine

Zastupnici u Europskom parlamentu danas su glasovali na plenarnoj sjednici o kontroverznoj Uredbi o obnovi prirode koja je štetna za interese hrvatskih ribara.

Prilikom razočaravajućeg rezultata u kojem su zastupnici lijevih i zelenih grupacija podržali Uredbu, Zovko je izjavila sljedeću izjavu: “Ponosna sam što sam na današnjem glasovanju o Uredbi o obnovi prirode još jednom pokazala našu predanost osiguranju opstanka najvažnijih slojeva našeg društva: poljoprivrednika i ribara. Do samog kraja sam se borila da izbjegnemo dodatna birokratska opterećenja i dopustimo poljoprivrednicima i ribarima da očuvaju ključnu ulogu u osiguravanju opskrbe zdravom i svježom hranom, kao i da ih zaštitimo od uvoza još više konkurentskih proizvoda iz trećih zemalja. Tragično je da kolege iz SDP-a, eurozastupnici koji dolaze iz Hrvatske, ne prepoznaju stratešku ulogu koju hrvatski ribari imaju u osiguravanju sigurnosti hrane, u Europskom zelenom planu i u postizanju ciljeva održivog razvoja. Tragično je da se u EU parlamentu zastupnici iz naše domovine ne mogu usuglasiti oko ovako važnog pitanja koje direktno pogađa naše ribare i poljoprivrednike. Tragično je da je SDP podržao i glasao za uredbu koja ide direktno na štetu naših ribara”.

Podsjetimo, na plenarnoj sjednici u svibnju upozorila povjerenika Sinkevičiusa da je Akcijski plan za zaštitu i obnovu morskih sustava za održivo i otporno ribarstvo poguban za hrvatske ribare jer ne štiti njihove interese, pravno je zbunjujući, diskriminatoran te osobito ugrožava sigurnost lanca opskrbe hranom. Također, Zovko je održala niz sastanaka s hvarskim koćarima i zalagala se za njihovu zaštitu i vodila računa da se njihove zabrinutosti izraze u izvješću izvjestitelja Niclasa Herbsta.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja