Zovko pozdravila nastavak partnerstva za istraživanja i inovacije na mediteranskom području (PRIMA) u kojem sudjeluje i Republika Hrvatska

Strasbourg, 27. veljače 2024. godine

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko sudjelovala je na predstavljanju i podržala izvješće o nastavku sudjelovanja Unije u Partnerstvu za istraživanja i inovacije na mediteranskom području (PRIMA) u okviru programa Obzor Europa. Program PRIMA razvijat će potrebna rješenja za održivije upravljanje vodom i agro-prehrambenim sustavima u mediteranskom bazenu. U inicijativi sudjeluje Republika Hrvatska uz 18 drugih zemalja, članica EU-a kao i zemalja pridruženih programu.

Zovko je izrazila zadovoljstvo produživanjem aktivnog djelovanja do 2027. godine u sklopu programa Obzor  Europa i osiguravanjem dodatnog proračuna EU-a i sudjelujućih država za trogodišnji nastavak na trenutnoj razini aktivnosti. “Participacija Republike Hrvatske u Partnerstvu za istraživanja i inovacije na mediteranskom području  predstavlja korak naprijed u očuvanju održivosti naših agro-prehrambenih sustava na regionalnoj i međunarodnoj razini. Kroz ovu inicijativu, osigurat ćemo potrebna rješenja za suočavanje s izazovima koje donose urbanizacija, rast stanovništva ali i klimatske promjene u Mediteranu”- naglasila je Zovko. Izmjenom se zadržava izvorna tematska usmjerenost PRIMA-e do 2027. godine, usklađuje PRIMA s višegodišnjim financijskim okvirom Unije i programskim ciklusima istraživanja i inovacija te predlaže ukupno produženje PRIMA-e do 2031. godine radi potpune provedbe podržanih akcija.

Podsjetimo, Zovko se kroz rad u Odboru za kulturu i obrazovanje aktivno zalaže za promicanje suradnje u području istraživanja i inovacije, posebice u Okviru Obzor Europa, a u studenom je posebno izrazila zadovoljstvo usvajanjem proračuna za sljedeću godinu kojim je osigurano povećanje financijske omotnice za 85 milijuna eura za program Obzor Europa.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja