Zovko: Hrvatska dijaspora igra ključnu ulogu u izgradnji mostova između EU-a i Čilea

Strasbourg, 29. veljače 2024.

Europski parlament usvojio je danas na plenarnoj sjednici Napredni okvirni sporazum i Privremeni sporazum o trgovini Europske unije i Čilea. Modernizirani Sporazum o naprednom okviru dublje će razviti trgovinske i investicijske odnose između EU i Čilea te ukloniti većinu preostalih trgovinskih tarifa na robu, olakšati povećanu trgovinu uslugama i poslovanje malim poduzećima.

Uoči glasovanja, održana je plenarna rasprava na kojoj je Željana Zovko kao potpredsjednica Odbora za vanjske poslove pozdravila nove sporazume i naglasila važnost produbljivanja odnosa sa Čileom s kojim imamo snažne povijesne i kulturne veze putem utjecajne i snažne europske dijaspore u zemlji, a ponajprije one hrvatske. Zovko je istaknula da Hrvati imaju povijesne veze sa Čileom koje je uspostavila naša dijaspora koja je krajem 19. stoljeća morala napustiti Dalmaciju zbog bolesti vinove loze koja je uništila njihovu djelatnost. Zovko je dodala da su Hrvati pridonijeli razvoju modernog Čilea, a pogotovo njegove vinske industrije i danas zauzimaju visoke i utjecajne pozicije u oblikovanju njegove ekonomije, politike i društva.

Podsjetimo, Zovko u svom parlamentarnom radu u sklopu izaslanstva za odnose s Eurolatinoameričkom parlamentarnom skupštinom aktivno sudjeluje u jačanju odnosa EU-a i zemalja Latinske Amerike i Kariba.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja