Najava: Zovko na sastanku Odbora za vanjske poslove o budućnosti proširenja s ministrima vanjskih poslova EU-a

Bruxelles, 18. ožujka 2024. godine

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko će u utorak na sastanku Odbora za vanjske poslove raspravljati o budućnosti proširenja Europske unije s ministrima, potpredsjednicima vlada i državnim tajnicima država članica EU-a ususret nadolazećeg sastanaka Europskog vijeća.

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta će raspravljati o proširenju s ministrima vanjskih poslova Austrije, Danske, Estonije, Finske, Latvije, Litve, Slovenije te zamjenicima ministara ili državnim tajnicima Bugarske, Hrvatske, Cipra, Grčke i Mađarske. Ova razmjena mišljenja odvija se u svjetlu nedavno objavljene preporuke Europske komisije o otvaranju pretpristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, o čemu će Vijeće donijeti odluku na sastanku 21. i 22. ožujka.

U godišnjem izvješću o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici za 2023. koje je Europski parlament usvojio na plenarnoj sjednici u veljači, zastupnici su upozorili kako je ruska ratna agresija na Ukrajinu značajno destabilizirala zemlje na zapadnom Balkanu i u Istočnom partnerstvu, što ugrožava sigurnost i EU-a. Kako bi Europska unija uspješno odgovorila na te prijetnje, nužno je reformirati svoju politiku u susjedstvu i ubrzati proces proširenja.

Jednako tako, u veljači je usvojeno izvješće koje poziva na institucionalne i financijske reforme kako bi se osnažili postojeći kapaciteti EU-a za integraciju novih zemalja članica. S usvojenim instrumentom za Ukrajinu, odobreno je dugoročno financiranje Ukrajine u svrhu njezina oporavka i modernizacije kako bi se pomoglo zemlji na putu prema članstvu u EU. Zastupnici su također podržali Novi instrument za reforme i rast za zapadni Balkan, na kojem je Zovko u ime Kluba zastupnika EPP-a ispred Odbora za vanjske poslove pregovarala, kako bi se osnažili partneri EU-a na zapadnom Balkanu pružanjem podrške opsežnim socijalno-ekonomskim reformama, jačanjem vladavine prava i temeljnih prava te ubrzavanjem ekonomske usklađenosti partnera sa standardima EU-a.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja