Na inicijativu Zovko danas i sutra u Splitu visoki dužnosnici i članovi EPP-a na seminaru Zaklade Robert Schuman

Split, 10. svibnja 2024.
Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i članica Uprave Zaklade Robert Schuman Željana Zovko sudjelovat će danas i sutra na seminaru za bivše stažiste Zaklade u Splitu. Kao članica Uprave Zaklade Robert Schuman, Zovko se aktivno zalagala da se ovogodišnji seminar održi u Splitu.
Događaj “Europa-Quo Vadis” će okupiti veliki broj visokih međunarodnih dužnosnika i članova Europske pučke stranke kako bi razmijenili mišljenja o izazovima s kojima će se Europska unija suočavati u budućnosti, uključujući i europske vrijednosti i vladavinu prava te budućnost Unije. Zovko će kao potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a zadužena za odnose s američkim Kongresom i stalna izvjestiteljica Europskog parlamenta ispred EPP-a za odnose sa Sjedinjenim Državama govoriti u subotu, 11. svibnja na panelu pod nazivom „političke implikacije izbora za predsjednika SAD-a.
Zaklada Robert Schuman je uspostavljena 1989. godine u Luxembourgu s ciljem podupiranja demokracije i osnaživanja demokršćanskih politika u središnjoj i istočnoj Europi, Latinskoj Americi i Africi i službeni je „think tank“ Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu. Svake dvije godine Zaklada organizira sastanke diljem Europe na kojima pozove i bivše stažiste kao oblik razmjene mišljenja na političkim seminarima. Cilj redovnih seminara je promovirati europske ideje i dati podršku demokršćanskim politika u Europi.
Podsjetimo, Zovko kroz svoj rad aktivno surađuje sa Zakladom Robert Schuman te je u izdanju godišnjeg izvješća Zaklade Robert Schuman za 2023. objavljen i njezin autorski članak o preventivnoj diplomaciji. Jednako tako, Zovko je kroz svoje potpredsjedničke aktivnosti u Klubu zastupnika EPP-a prošle godine u Splitu organizirala konferenciju o sigurnosti i obrani Europske unije i zapadnog Balkana, a koja je okupila visoki broj europskih i domaćih dužnosnika. Zatim su u Splitu održani i Studijski dani Kluba zastupnika EPP-a.
Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja