Zovko u Splitu na Regionalnom forumu za raspravu – Mediteran, klimatske promjene i prirodne katastrofe: odgovor EU i Europski fond solidarnosti

Split, 1. prosinca 2017. – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je danas u Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje „Zlatna vrata” u Splitu na regionalnom forumu za raspravu na temu „Mediteran, klimatske promjene i prirodne katastrofe: odgovor Europske unije i Europski fond solidarnosti” u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Uvodnim govorom forum je otvorio gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara. Osvrćući se na ovogodišnju požarnu sezonu koja je bila jedna od najtežih u hrvatskoj povijesti, ali i na požare diljem Europe, među ostalim je poručio „Odradili smo ove katastrofalne požare najbolje što smo mogli i izvukli mnoge pouke. Znanje i iskustvo koje smo pritom stekli može poslužiti i našim europskim partnerima. To su zračne snage i vatrogasci tijekom ove sezone već mnogo puta učinili i pomogli susjednim zemljama, a i na institucionalnoj razini, na razini upravljačkog sustava i jedinica lokalne samouprave također možemo pružiti pomoć“.

Kakvi su klimatski trendovi i predviđanja za Hrvatsku i područje Mediterana? Kakav je proces dobivanja sredstava iz Europskog fonda za solidarnost? Koji su koraci sanacije štete prouzrokovane požarima i poplavama u Hrvatskoj? Na ta, ali i na mnoga druga pitanja dali su odgovore hrvatske zastupnice i zastupnik u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, Ivica Tolić i Željana Zovko te Ivica Vilibić, klimatolog iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, kao i Anđelka Toto-Ormuž iz europske udruge Fire Safe Europe.

„U rujnu ove godine, zajedno s povjerenicom Cretu sudjelovala sam na plenarnoj sjednici o interpelaciji vezanoj za požare koji su ovo ljeto zahvatili i područja Hrvatske. Tada sam ukazala na manjkavosti u postojećim mehanizmima solidarnosti i instrumentima EU-a te navela da ne postoji fleksibilnost unutar postojećih instrumenata kako bi se pomoglo državama članicama pogođenim velikim šumskim požarima. Nadam da ćemo što prije u suradnji s Komisijom pronaći najbolje odgovarajuće mehanizme reakcije kako se ovogodišnji slučajevi više nikada ne bi ponovili”, izjavila je Željana Zovko.

„Fond solidarnosti Europske unije osnovan je kao odgovor na prirodne katastrofe velikih razmjera, ali i kao sredstvo izražavanja europske solidarnosti s regijama unutar Europe koja su pogođena prirodnim katastrofama. Moramo mobilizirati Fond solidarnosti da s našim europskim partnerima što efikasnije iskoristimo sredstva za borbu protiv požara i uklonimo nastalu štetu“, poručila je Dubravka Šuica.

„Potrebno je razmišljati o kvaliteti života građana kao prioritetu, i na nacionalnoj i na europskoj razini. Fond solidarnosti nije instrument brzog, operativnog odgovora na krize. Stoga nam je potreban sustav koji će imati stalne snage ali i biti sposoban primiti, uključiti i opremiti sve druge ljude, dobrovoljce, građanske inicijative, koji dođu u želji da pomognu na licu mjesta u kriznim situacijama, poput ovogodišnjih požara”, izjavio je Ivica Tolić.

Poseban uvid u ovogodišnje razmjere prirodnih katastrofa u Dalmaciji pružili su predstavnici najteže pogođenih županija – Splitsko-dalmatinske i Zadarske, kao i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk. U forumu za raspravu sudjelovali su i Ivan Kovačević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split, Đordana Barbarić iz inicijative građana „Split gori“ te Karmen Maričić kao predstavnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, krovnog izvršnog tijela zaduženog za aktivaciju Europskog fonda solidarnosti na nacionalnoj razini.

Forum za raspravu moderirali su Damira Gregoret Bobić (RTL Televizija) i Branimir Zekić (HRT).

Cjelovita snimka događaja dostupna je na Facebook stranici Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj

Izvor: Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja