Šuica i Zovko s pučanima u Lyonu: Politikom 3P za sigurnost i protiv radikalizacije

Europska pučka stranka usuglašena je da će se osiguravanjem mira, prosperiteta i partnerstva (3P) omogućiti siguran život za građane i očuvati europske vrijednosti

 

Voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica i zastupnica Željana Zovko sudjeluju na sjednici proširenog predsjedništva Kluba zastupnika Europske pučke stranke pod predsjedanjem Manfreda Webera, koji se održava 12. i 13. travnja u Lyonu (Francuska),  a glavne teme su sigurnost u Europskoj uniji, borba protiv terorizma i radikalizacije te budućnost policijskih snaga. Domaćini sastanka su predsjednik francuske EPP delegacije u Europskom parlamentu Franck Proust i potpredsjednica Kluba EPP-a Françoise Grossetête, ali i predsjednik EPP-a Joseph Daul.

 

Zastupnici EPP-a sudjeluju u razmjeni mišljenja sa stručnjacima iz područja sigurnosti i obrane. Predsjednik francuske stranke desnog centra Les Républicains, Laurent Wauquiez, izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri, te bivši ravnatelj francuske agencije za unutarnju sigurnost DGSI, Patrick Calvar govore o sigurnosti i borbi protiv terorizma iz francuskog iskustva. O važnosti komunikacije u vrijeme lažnih vijesti i propagande govore izvršni direktor El Paísa David Alandete, profesor Andrea Margelletti iz Centra za međunarodne studije u Rimu te Bruce Stokes iz Pew istraživačkog centra u Washingtonu.

 

Potaknuti sve češćim sigurnosnim ugrozama, pučani će u Lyonu donijeti dokument o sigurnosti kojim će se prikazati na koji se način EPP bori te će se nastaviti boriti za sigurnost europskih građana.

 

„Suočena s prijetnjama sigurnosti ali i novim tehnologijama kojima je omogućeno brzo širenje lažnih informacija i prijetećeg sadržaja, Europska unija mora pružiti učinkovit odgovor. U Lyonu raspravljamo o načinima na koji moramo djelovati u suzbijanju cyber kriminala, radikalizacije ali i o očuvanju naših granica, suradnji s trećim zemljama te o upravljanju migracijama. Naša politika bazirat će se na 3P: peace, prosperity i partnership – kroz osiguravanje mira, prosperiteta i partnerstva omogućit ćemo siguran život za naše građane i očuvati naše vrijednosti!“ – istaknula je voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije Dubravka Šuica.

 

Zastupnica Željana Zovko istaknula je važnost proširenja EU-a na Zapadni Balkan kako bi se pružila podrška tim zemljama u upravljanju migrantskim valovima:

 

„S obzirom na to da se Europa, posljednjih godina, našla na meti terorističkih napada, naši sugrađani smatraju kako sigurnost i obrana trebaju biti na vrhu liste prioriteta Europske unije. U tom smjeru moraju djelovati sve institucije Europske unije, ali i države članice koje moraju shvatiti kako je međusobna suradnja na polju sigurnosti i obrane te razmjena obavještajnih podataka jedini način ka rješavanju problema radikalizacije, terorizma i ostalih prijetnji. Isto tako, smatram od velike važnosti daljnje proširenje EU-a na Zapadni Balkan te pružanje podrške tim državama u boljem upravljanju migrantskim valovima i u borbi protiv utjecaja trećih neeuropskih država. Ukoliko države Zapadnog Balkana budu izostavljane od proširenja, postoji mogućnost dodatne destabilizacije regije s kojom Hrvatska dijeli najdužu kopnenu granicu“, zaključila je Zovko.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja