Zovko: Tražim zaštitu od laži i širenja dezinformacija portala Faktor.ba

Bruxelles, 13. veljače 2024. godine

Željana Zovko, Potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu oštro je reagirala na članak portala Faktor.ba (https://www.faktor.ba/vijest/zeljana-zovko-u-evropskom-parlamentu-predstavila-ustasu-/224723) koji zlonamjerno navodi netočne i neistinite informacija kojima se omalovažava i blati izložba djela veleposlanice BiH Lidije Topić, koju je EU zastupnica Zovko organizirala u siječnju ove godine u Bruxellesu. Izložba je bila posvećena i povijesnom sjećanju na fra Didaka Buntića i hercegovačke franjevce mučenike.

“Ovakve gnjusne laži bacaju sjenu na događaj, koji sam u čast svoje pokojne prijateljice i povijesnog nasljeđa hrvatskog naroda u BiH, organizirala u Europskom parlamentu” – izjavila je Zovko, dodavši kako traži ispriku i sankcije protiv laži kojima je izložena od strane političkog portala Faktor.ba.

Zastupnica Zovko se kroz cijeli svoj rad, kako u Europskom parlamentu, tako i prije, kroz svoj profesionalni i osobni angažman, uvijek zalagala za poštivanje raznolikosti i za međusobno uvažavanje i jednakost svih osoba bez obzira na vjersku, kulturnu, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. Zovko stoga koristi i ovu priliku da oštro osudi svaku diskriminaciju, kao i manipulativni utjecaj propagande kojim se grubo izvrće istina.

Zovko kroz čitav svoj rad stavlja naglasak na njegovanje kulture sjećanja i očuvanje povijesne istine, osobito kroz aktivnosti u Radnoj skupini EPP-a za međukulturni i vjerski dijalog i Skupini zastupnika za europsko povijesno sjećanje. Također je 2019. godine bila jedna od inicijatora i supotpisnika rezolucije Europskog parlamenta o osudi svih totalitarnih režima.

Podsjetimo, na izložbi je predstavljena bista fra Didaka Buntića, koji je bio spasitelj preko 17.000 djece svih vjera u BiH, koja su zbog rata bila izložena izgladnjivanju, te je diljem Hercegovine i svijeta prepoznat kao spasitelj siromašnih i prozvan hercegovačkim Mojsijem. Jednako tako, izložbom je predstavljena i skulptura franjevačkih mučenika koji su ubijeni u Širokom Brijegu. Ovih dana se obilježava obljetnica tog mučnog masakra, a članak Faktor.ba je pokušao lažima obezvrijediti povijesno sjećanje na mučeničku smrt hercegovačkih franjevaca.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja