Novinar Večernjeg lista Dalibor Milas jučer, 18. veljače objavio članak na web portalu i u tiskanom izdanju, pod nazivom “Kako se i ustaški dužnosnik našao u Bruxellesu među 66 hrvatskih mučenika” u kojem je grubo napao zastupnicu Zovko tendenciozno o njoj šireći laži.

Bruxelles, 19. veljače 2024. godine

Zastupnica Zovko, iznenađena je da profesionalne, objektivne i ozbiljne hrvatske novine kao što je Večernji list dopuštaju objavu članaka punih neistina kojima je jedini cilj omalovažavanje njenog rada.

Na spomenutoj izložbi o kojoj Milas piše u svom članku, uopće nisu predstavljeni mučenici koje on navodi, nego djela Lidije Topić Bouwen koja uključuju skulpturu fra Didaka Buntića i skulpturu koja je homage mučeništvu i ubojstvu franjevaca na Širokom Brijegu uz djela pejsaža iz njezinog umjetničkog djelovanja tokom godina. Ovo nikako nije bila ideološka izložba u bilo kojem pogledu. Ovakvo neobjašnjivo, napadačko i prije svega neistinito pisanje, osim što je utuživo, je i nevjerojatno pokvareno i maliciozno. Osobne stavove dotičnog iz teksta zastupnica Zovko ne želi niti komentirati, ali izmišljanje i predstavljanje činjenicom nečega što se NIJE NIKADA dogodilo, ne može tolerirati.

Sve ovo čudi tim više što je na spomenutoj izložbi djela pokojne veleposlanice Lidije Topić Bouwen, koju je zastupnica Zovko organizirala u Europskom parlamentu u Bruxellesu u njenu čast, nazočilo i više novinara, među kojima i novinar Večernjeg lista, pa su nadamo se i oni točno čuli što je tko pri otvaranju ove izložbe rekao i koja su se imena na njoj spominjala. Sigurno svi oni kao i ostali gosti koji su otvaranju izložbe prisustvovali, mogu posvjedočiti da li je zastupnica Zovko imenom ili grupno spomenula ijednog od tih hercegovačkih franjevaca mučenika koje novinar Večernjeg lista navodi u svom članku.

Jedino ime franjevca (koji zasigurno nije ovaj o kojem piše dotični novinar), spomenuto na ovoj izložbi, bilo je ime fra Didaka Buntića, koji je bio spasitelj preko 17.000 djece svih vjera u BiH, koja su u 1. svjetskom ratu bila izložena izgladnjivanju, te je diljem Hercegovine i svijeta prepoznat kao spasitelj siromašnih i prozvan hercegovačkim Mojsijem. Fra Buntićeva bista predstavljena je na istoj izložbi. Među ostalim izloženim djelima, a radi se isključivo o pejsažima, bila je i skulptura koju je Lidija Topić Bouwen posvetila ubojstvu franjevaca na Širokom Brijegu. Znači, uopće se ne radi o 66 mučenika koje spominje vaš novinar, pa tako niti o jednom od njih kojeg imenom navodi, koji je zapravo ubijen u potpuno drugoj prilici i to u Zagrebu. Najstrašnije u svemu ovom je što ovo sve novinar Milas jako dobro zna ili bi svakako trebao znati. Zato se pitamo iz kojeg razloga se uopće pišu i objavljuju ovakvi članci o eurozastupnici Zovko i zašto se neistinito prenosi nešto o čemu su već prije isto tako lažno pisali portali iz BiH. Ako je ovo zanimljiva tema, ozbiljan novinar i autor svakako treba provjeriti činjenice, a ne samo kopirati nešto što su lažno i tendenciozno već objavili drugi BiH portali poput faktor.ba koji i inače napadaju zastupnicu Zovko bez bilo kakvih osnova i bez bilo kakvih činjenica.

U članku je isto tako u svrhu omalovažavanja krivo naveden znatno niži broj preferencijalnih glasova koji je zastupnica Zovko kao kandidat osvojila na izborima za EU parlament 2019. godine. Činjenica koja se može vrlo brzo i lako provjeriti je da je zastupnica Zovko po broju preferencijalnih glasova bila 3. te dobila 9.861 preferencijalnih glasova kao 4. na listi, što je objavljeno i u Narodnim novinama. Tražimo da se i o ovakvim stvarima točno i istinito izvještava, a ne da se podacima manipulira u političke svrhe.

Ovakvim tekstom novinara Večernjeg lista se narušava ugled i integritet zastupnice Zovko, poistovjećuje ju se s promicateljem fašističkih ideologija, što ona zasigurno nije i čega se gnuša. Kroz cijeli svoj rad, kako u Europskom parlamentu, tako i prije, kroz svoj profesionalni i osobni angažman, zastupnica Zovko se uvijek zalagala za poštivanje raznolikosti i za međusobno uvažavanje i jednakost svih osoba bez obzira na vjersku, kulturnu, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. Stoga zastupnica Zovko koristi i ovu priliku da oštro osudi svaku diskriminaciju, kao i manipulativni utjecaj propagande kojim se grubo izvrće istina. Okosnica rada zastupnice Zovko i u Europskom parlamentu je stavljanje naglaska na njegovanje kulture sjećanja i očuvanje povijesne istine, osobito kroz aktivnosti u Radnoj skupini Europske pučke stranke (EPP-a) za međukulturni i vjerski dijalog i Skupini zastupnika za europsko povijesno sjećanje. Zastupnica Zovko je također 2019. godine bila jedna od inicijatora i supotpisnika rezolucije Europskog parlamenta o osudi svih totalitarnih režima.

Svaki urednik i novinar je pozvan da se slobodno obrati zastupnici Zovko s bilo kojim pitanjem, prije nego što o njoj objavljuje lažne i napadačke informacije. Urednike i novinare i ovim putem zastupnica Zovko poziva da je posjete u Bruxellesu, Splitu ili Zagrebu, kako bi se upoznali s važnim i mnogobrojnim temama i poslovima od interesa za Republiku Hrvatsku i njene građane kojima se zastupnica Zovko na dnevnoj bazi bavi. Za sve teme i sva pitanja zastupnica Zovko je na raspolaganju i uvijek će se vrlo rado odazvati.

Kao europarlamentarka, ali i kao potpredsjednica najveće grupe u Europskom parlamentu (EPP), te kao potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, zastupnica Zovko ne može dopustiti omalovažavanje i blaćenje svega onoga čime se bavi već dva mandata.

Poveznica na video zapis govora s otvorenja izložbe:

Novinari Zoran Krešić iz Večernjeg lista i Mirela Topić Landeka iz Federalnog radija u društvu zastupnice Zovko i Miroslava Landeke, predsjednika HKD Napredak  na otvaranju izložbe:

 

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja