Željana Zovko je 19. najutjecajnija zastupnica u Europskom parlamentu te najutjecajnija hrvatska zastupnica, po mjerenju EU matrixa

Strasbourg, 26. veljače 2024. godine

Analiza koju je proveo EU matrix mjeri utjecaj koji zastupnici imaju od početka sadašnjeg saziva EU parlamenta (srpanj 2019. – veljača 2024.), a Željanu Zovko po MEP Influence Indexu, ponovo svrstava, kao najutjecajniju hrvatsku zastupnicu, na do sada najviše 19. mjesto.

Istraživačka platforma navodi 100 najboljih zastupnika od njih ukupno 705 koji su ključni u oblikovanju europskih politika, a ovo je već treći put zaredom da je potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, Željana Zovko, prepoznata kao jedna od najutjecajnijih zastupnika po svom cjelokupnom političkom radu u Europskom parlamentu i po svom snažnom angažmanu i postignućima u oblikovanju vanjskih politika Europskog parlamenta.

”Ovo je veliko priznanje za mene osobno kao i za Klub zastupnika EPP-a i HDZ koji mi je ukazao povjerenje, da kao najaktivnija RH zastupnica dolazim iz njihovih redova. Ovo priznanje predstavlja krunu mog parlamentarnog rada u ovom sazivu, a svoj utjecaj ću nastaviti koristiti za zaštitu i promidžbu interesa hrvatskih građana”, istaknula je Zovko.

Zovko je u Europskom parlamentu potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a zadužena za odnose s pučanima u drugim parlamentarnim skupštinama, točnije OESS-u, NATO-u i Vijeću Europe te je potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove. Također je potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom i članica Pododbora za sigurnost i obranu te Odbora za kulturu i obrazovanje. Od posljednjeg objavljivanja MEP Influence Indexa, Zovko je bila izvjestiteljica Europskog parlamenta na izvješću„Uloga preventivne diplomacije u rješavanju zamrznutih sukoba diljem svijeta – propuštena prilika ili promjena za budućnost”. Također, u ime Kluba zastupnika EPP-a, pregovarala je na izvješću o odnosima EU-a i SAD-a, izvješću o  o ulozi Europskog parlamenta i njegove parlamentarne diplomacije u vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a te na mišljenju o Novom Aktu EU-a o kibernetičkoj solidarnosti. Trenutno kao izvjestiteljica Kluba zastupnika EPP-a u ime Odbora za vanjske poslove pregovara na izvješću o Uspostavi novog instrumenta za zapadni Balkan te mišljenju o konzularnoj zaštiti potpredstavljenih građana EU-a u trećim zemljama. Jednako tako, Zovko je pregovarala na mišljenju o provedbi sporazuma o trgovini i suradnji između EU-a i UK-a ispred Odbora za kulturu i obrazovanje i na rezoluciji o sudjelovanju Novog Zelanda u programima Unije.

Podsjetimo, tijekom ovog saziva, Zovko se kontinuirano zalaže za proširenje Europske unije, a među ostalim i za što skorije otvaranje pretpristupnih pregovora s BiH, te je kao izvjestiteljica Europskog parlamenta pregovarala na Instrumentu za pretpristupnu pomoć (IPA III), a u ime Kluba zastupnika EPP-a bila je izvjestiteljica za nekoliko izvješća, uključujući o odnosima EU-a i Azerbajdžana, Novom europskom Bauhausu, europskim medijima u digitalnom desetljeću te o sigurnosnoj suradnji EU-a i Afrike u Sahelu, Zapadnoj Africi i Rogu Afrike.

Istraživanje i analiza EU matrixa temelji se na prikupljanju desetaka tisuća činjenica i brojki koje prikuplja tim koji ima više od 15 godina iskustva u mjerenju političke dimenzije kreiranja politike EU, a pri vaganju kriterija konzultira se i s nizom praktičara.

Ova studija mjeri utjecaj kroz kombinaciju kriterija grupiranih u sljedeće kategorije: formalne i neformalne rukovodeće pozicije, stvarni zakonodavni rad, politička mreža, članstvo u odborima i biračko ponašanje.

Web stranice Željane Zovko koriste kolačiće (cookies) kako bi se poboljšala funkcionalnost stranica. Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja